onsdag 9. januar 2013

Holdninger og verdier


KAPITTEL 7 – HOLDNING OG VERDIER

Det er viktig å skille mellom holdning og mening.
1.       Holdninger er et begrep som vi i utgangspunktet bruker for å beskrive noe vi ikke kan se. En persons holdninger lar seg ikke beskrive direkte, men kommer til uttrykk gjennom ytringer og gjennom handlinger.

Når man har en mening om noe er det som regel ikke involvert mye følelser sånn som det er i en holdning. Holdninger er gjerne rettet mot enkeltfenomener mens verdier er rettet mot hele klasser av fenomener. Mange har holdninger basert på livsverdier, f.eks. muslimer har visse holdninger basert på sin religion.

2.  En holdning er en kombinasjon av tre separate reaksjoner på en bestemt hendelse. Et bestemt fenomen eller et bestemt objekt. Det skilles mellom kognitive(tankemessige), affektive(følelsesmessige) og atferdsmessige reaksjoner. En person har ikke noen holdning før han eller hun forholder seg til en hendelse, et fenomen eller et objekt. Gjennom disse prosessene vil person etterhvert danne en tendens for hvordan han senere vil møte dette objektet o.l. Denne modellen blir også kalt for ABC- modellen (A=Affect B=Behavior og C=Cognitive)
3.      
      Kognitiv dissonans betyr ifølge Leon Festinger er en persons holdninger normalt i overensstemmelse med hverandre. Videre hevder han at en person vil opptre i tråd med sine og holdninger, og at de ulike ting vedkommende foretar seg i stor grad er konsistensen. Sentralt i teorien om kognitiv dissonans står begrepet kognitiv element som viser til en persons tanker eller oppfatninger(kognisjon) av seg selv, av sine omgivelser eller av sine handlinger.

Begrepet dissonans betyr i denne sammenhengen et manglende samsvar mellom to eller flere kognitive elementer. F.eks.: A) jeg røyker, B) røyking er farlig. Personen som opplever dissonans som ubehagelig, vil foreta seg noe for å få den redusert. I tillegg vil personen prøve å unngå informasjon og situasjoner som kan være til skade og øke opplevelsen av dissonans.