torsdag 6. september 2012

Oppgaver

Oppgave 1.  
Platon mente at sjelen er fri, i og med kropp og sjel er atskilt. Han mente at sansenes verden står imot ideens verden. Med dette blir Platons syn dualistisk. Her er forholdet mellom kropp og sjel som er i fokus. Dualismen var en reaksjon mot mekanismen, sammen med vitalismen. I dualismen var det viktig at sjelen har eksistert i ideenes verden før den tok bolig i kropp.

Hvem var Platon?
Platon ble født ca. 427 f.kr. og han døde ca. 347 f.kr. Han var meget innflytelsesrik gresk filosof, som i ettertid er kjent for sine filosofiske dialoger. Han var også en elev av Sokrates.

Hva er dualismen?
Dualismen betyr todelt, og går ut på at man trenger to uforenlige grunnbegreper for å forklare tilværelsen f.eks. kropp og sjel. Man betegner altså verden i to forskjellige sfærer som er vesenforskjellige, men som begge eksisterer og/eler er likeverdige. Den mest brukte betegnelsen av dualismen er kropp/sjel. Hvor det står for det synspunkt at kroppen og sjelen er fundamentalt forskjellige substanser som eksisterer hver for seg.

Oppgave 2. 
Vitenskapelighet - Det er to ting som kan sikre det nemlig - metode og resultat. Metoden skal garantere for at teoriene er utviklet på holdbare måter, og hvis man kan vise til resultater som underbygger disse teoriene, har vi en sterk indikasjon på metoden fungerer.

Oppgave 3. 
Freud ble født 6.mai.1856 i Tsjekkia. Han er grunnleggeren av den psykodynamiske teorien og psykoanalysen, som benyttes for å referere til både modell for studier av menneskesinnet en personlighetsteori og en behandlingsteori av psykiske lidelser. Han er også utviklet en psykodynamiske teori. Freud anså menneskets psyke for å bestå av tre aspekter eller deler:
- ID (pre-bevvist, instinktivt gledesøkende), Superego (ubevisst indre moral), Ego (bevisst realitetsorientert)

Parapsykologi

Parapsykologi handler om om forskjellige mer eler mindre uforklarlige fenomener som noen mennesker hevder de opplever. Vi deler gjerne parapsykologien i hovedkategorier, og de to mest sentrale er ekstrasensorisk persepsjon (ESP) eller telekinese.


Ekstrasensorisk persepsjon handler ganske enkelt om "oppfattelse" utenom sansene, og her er det spesielt synssansen og hørselssansen det dreier seg om. Synske personer, folk som kan finne vannårer eller som finner ting eller personer som er blitt borte, mener å ha en høy grad av ESP. De vanligste formene som innebærer ekstrasensorisk persepsjon, er telepati og klarsynthet.
Telepati er det vi ofte kaller tankeoverføring eller tankelesing og handler om at man klarer å få kjennskap til en annen persons tanker og følelser kun gjennom mental kontakt med denne personen. Dette skjer altså uten bruk av språk, tegn eller annen fysisk kommunikasjon. I flere år har man drevet eksperimenter for å finne ut om telepati virkelig eksisterer, men til nå har man ikke klart det. Den varianten av telepati som tryllekunstnere driver med, er imidlertid ikke basert på ESP. Deres for for tankelesing, der de f.eks. ramser opp hvilke gjenstander du sitter på og holder på, er basert på forskjellige triks.
Klarsynthet eller synskhet er en evne der man f.eks. klarer å se inn i framtiden, dvs. beskrive hendelser som skal finne sted, men det kan også handle om å "motta" synsinntrykk (eventuelt sanseinntrykk) fra fortiden. Framsynthet eller forutanelse innebærer at en person med denne evnen kan "se" hendelser før de inntreffer. Deja vu, som er den følelsen du får når du kjenner på deg at denne situasjonen har du vært i før, er også et eksempel på dette.
Det hersker uenighet om tolkningen av disse studiene. Det finnes i dag få eller ingen studier som vitenskapen aksepterer som bevis på at slike fenomener eksisterer. I de fleste tilfeller hvor tilsynelatende funn er rapportert har suksesskriteriene vært uklare, eller det har ikke vært mulig å gjenta resultatet under kontrollerte betingelser, noe som ofte forklares med at de paranormale evnene forsvinner når skeptiske personer er i nærheten. 
Det finnes også andre fenomener innenfor parapsykologien. Det er noe vi kaller anomale erfaringer og handler om det som kalles "ut-av-kroppen-opplevelser" og "tidligere-liv-erfaringer". Det er tale om opplevelser og erfaringer som nage har gjort, men som det er vanskelig å finne forklaringer på. Den menneskelige hjernen mottar, behandler og oppbevarer så mange impulser at det er vanskelig å forklare hvordan og hvorfor den iblant fungerer som den gjør. 
Det dreier seg også et annet område, det som kalles apparisjonale fenomener, og som dreier seg om ånder og spøkelser. Et eksempel på det kan være såkalte poltergeist-fenomener. Dette er et samleord for en rekke mystiske og forstyrrende fenomener som det ikke finnes noen naturlig og tilsynelatende enkel forklaring på. Det kan f.eks. være bankelyder i huset, trapper som knirker uten at noen går i dem, eller bilder som faller ned. Det virker som det usynlige krefter til stede som utløser "bråket", og tidligere trodde mange det av skrømt, gjerne onde onder, som drev på. Nå idag er det ingen som tror på sånt, men likevel har vi ikke funnet svaret på hva som utløser det. 
Det finnes så langt ingen gode svar og forklaringer på parapsykologiske fenomener som alle kan være enige om, hvorfor noen mennesker hevder at de har slike opplevelser, og andre ikke.