torsdag 6. september 2012

Oppgaver

Oppgave 1.  
Platon mente at sjelen er fri, i og med kropp og sjel er atskilt. Han mente at sansenes verden står imot ideens verden. Med dette blir Platons syn dualistisk. Her er forholdet mellom kropp og sjel som er i fokus. Dualismen var en reaksjon mot mekanismen, sammen med vitalismen. I dualismen var det viktig at sjelen har eksistert i ideenes verden før den tok bolig i kropp.

Hvem var Platon?
Platon ble født ca. 427 f.kr. og han døde ca. 347 f.kr. Han var meget innflytelsesrik gresk filosof, som i ettertid er kjent for sine filosofiske dialoger. Han var også en elev av Sokrates.

Hva er dualismen?
Dualismen betyr todelt, og går ut på at man trenger to uforenlige grunnbegreper for å forklare tilværelsen f.eks. kropp og sjel. Man betegner altså verden i to forskjellige sfærer som er vesenforskjellige, men som begge eksisterer og/eler er likeverdige. Den mest brukte betegnelsen av dualismen er kropp/sjel. Hvor det står for det synspunkt at kroppen og sjelen er fundamentalt forskjellige substanser som eksisterer hver for seg.

Oppgave 2. 
Vitenskapelighet - Det er to ting som kan sikre det nemlig - metode og resultat. Metoden skal garantere for at teoriene er utviklet på holdbare måter, og hvis man kan vise til resultater som underbygger disse teoriene, har vi en sterk indikasjon på metoden fungerer.

Oppgave 3. 
Freud ble født 6.mai.1856 i Tsjekkia. Han er grunnleggeren av den psykodynamiske teorien og psykoanalysen, som benyttes for å referere til både modell for studier av menneskesinnet en personlighetsteori og en behandlingsteori av psykiske lidelser. Han er også utviklet en psykodynamiske teori. Freud anså menneskets psyke for å bestå av tre aspekter eller deler:
- ID (pre-bevvist, instinktivt gledesøkende), Superego (ubevisst indre moral), Ego (bevisst realitetsorientert)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar