tirsdag 20. november 2012

Læringsteorier

Kognitiv læringsteori
Sentrale begreper (1896-1980)
·         Kognitive strukturer- mentale redskaper for erkjennelser og kunnskap.
·         Skjema og grunnpilarer i strukturene
·         Skjemaene blir konstruert av individet, det skjer en mental bearbeiding.
Assimilasjon
Når barnet oppfatter hendelser, objekter og personer ut ifra sin kognitive struktur, dvs. tolker hendelser og ting ut ifra skjemaer man allerede har. Det som ikke barn kan assimilere, eksisterer ikke for barna. Assimilasjon driver barnets utforskning.
Akkomodasjon
Akkommodasjon – endrer/tilpasser skjemaene. Dette er nødvendig for å utvikle kunnskap og nye handlinger.

Perioder i den tankemessige utviklingen
·         Sensomotoriske stadiet (0-2 år)
·         Preoperasjonelle stadiet (2-7 år)
·         Konkret operasjonelle stadiet (7-11 år)
·         Formell operasjonelle stadiet (fra ca. 11 år)
Sensomotoriske stadiet (0-2 år)
Barnets erkjennelse foregår gjennom sansing og motorikk. Barnets kunnskap er fullstendig bundet til det hun/han kan se og gjøre med tingene. Barnet kan egentlig ikke tenke i den forstand at hun/han kan manipulere med indre representasjoner av ytre ting og hendelser. I løpet av denne perioden tilegner barnet seg fire erkjennelsesmessige kategorier – objekt, rom, kausalitet (årsak/virkning) og tid. Først som handlingskategorier, og etter hvert som begrepskategorier. Utviklingen av objektpermanens – barnets viten er knyttet til egne handlinger. Barnet kan ikke løse problemer i tankene alene.
Preoperasjonelle stadiet (2-7 år)
Utvikling av symbolfunksjonen – barnet utvikler systemer for indre representasjon av ting og hendelser. De ytre handlingene flytter inn på det indre plan. I begynnelsen er begrepene ustabile og skifter innhold etter situasjonen. Fra barnet er 4-år blir tenkingen mer nært knyttet til den direkte persepsjonen. Den er intuitiv.
Egosentrisme – barnet tenker det han/hun selv ser. Tenkingen er sentrert omkring eget jeg. Tar utgangspunktet i seg selv og egen situasjon.
Animisme
Er et resultat av egosentrisme – døde ting er lik en selv, slår seg, sover osv.
Irreversibel tenking – klarer ikke å snu tankerekkene.
Konkret (operasjonelt 7-11 år)
Klarer å tenke logisk og formålsbevisst, dvs. operasjonelt.
Konkret – kun ved tingene foran seg at barnet klarer å kategorisere, foreta sammenligninger og trekke slutninger. De kan også systematisk analysere alle muligheter i en situasjon og trekke de logisk riktige slutningene på grunnlag av gitte antakelser, hypotetisk-deduktiv tenking.






Maslow behovspyramide